TIDIGARE PJÄSER

Messmörsteatern i Järvsö framförde sin första föreställning sommaren 2003.

2003-2004. "Fäbodliv. Sång, saga och verklighet på Harsen".
I en berättelse om fyra uppdiktade skojäntor (fäbodjäntor) vävde vi in sanna historier från trakten och sådana historier som förr upplevdes som sanna: dramatiska björnmöten och mystiska konfrontationer med troll, vittrer och skogsrå.

2005-2006. "Silverkronan. Det var en gång på fäboden".
Här tog vi en gammal sägen till stomme, en sägen som funnits inte bara i Hälsingland utan i hela fäbodområdet, från norra Dalarna till Jämtland: en vitterman (i yngre sägenvarianter ett troll) friar till en fäbodjänta, det ordnas till bröllop men i sista minuten räddas flickan av sin husbonde/far/fästman.

2007. ”Kvinnfôlk. Skrômt och oknytt på Harsen”
Den var en fristående fortsättning på ”Silverkronan”, och den hade vi förstås också skrivit själva. Här fick man följa de vidare ödena för Bergmans Anna, huvudpersonen i ”Silverkronan”, och för två andra, som också skymtat förbi i samma pjäs: tre unga kvinnor med var sina problem.

2008. Sommaren 2008 hade Messmörsteatern två fullsatta "Messmörskvällar" på Harsagårdens dansbana. Där bjöd vi på teaterscener ur våra tidigare pjäser, varvat med gammeldags allsång och soloframträdanden.

2009. Sommaren 2009 tog teatergruppen en välbehövlig vila. Pjäsförfattaren samlade på nya sägner som grund för en ny förestållning som hade premiär följande sommar.

2010 - 2011 spelades "Eldsagor. Öden och äventyr för längesen".
Inomhus på Harsas mörklagda dansbana och med hjälp av avancerad teknik kunde illusionen av en eld skapas. I pjäsen vävdes gamla sägner samman med fantasi, och man tog ut svängarna från tragedi till buskis.
Eldsagor spelades två somrar för utsålda hus.

2013 – 2014 ”Den förbjudna dörren. Berättelse om en hälsingegård”
Historien om den kommersiellt inriktade stockholmsfamiljen, som köper en hälsingegård bara för att tjäna pengar, blev en stor succé. Närmare tusentalet besökare skrattade, grät och applåderade. Den andra spelsommaren var pjäsen ännu lite vassare, eftersom Peter Oskarson hjälpt ensemblen att utveckla rollarbetet.

Pjäsen filmades, och filmen har sålts i många ex.

2016 "Det försvunna folket. En saga om forntid och framtid"
spelades på Svedbovallen i Järvsö. Den platsen passade bra,
eftersom pjäsen utspelades på en fäbod för 150 år sen. Vallens
getter deltog då och då spontant i föreställningen.
Pjäsen berättade om hur fäbodjäntorna mötte det gåtfulla
skogsfolket, som oroades för framtiden, och hur de träffade
de glada rallarna, som trodde att tekniken skulle lösa alla
problem.

2019 "Mysteriet på Harsa - Alla har en hemlighet" spelades utomhus på Harsagården och var vår första pjäs som helt och hållet utspelades i nutid. Medan polisen förösker lösa en kriminalgåta kommer en brokig skara människor till fritidsområdet Harsa. Men vilka av dem talar sanning och vilka ljuger? Publiken bjöds på många överraskningar och mycket sång och musik. Men vem har ansvar för en människas handlingar? Bara hon själv? Kanske också medmänniskor?